NISPEZ e-források a CVTI SR-en keresztül: https://nvk.cvtisr.sk/sluzby/elektronicke-informacne-zdroje/

A linkre kattintva az oldalon a Scientrometrické databázy alatt találják a Web of Science és a Scopus adatbázisokhoz a hozzáférést.

(Frissítve 2023.10.19-én)

A NISPEZ e-források használatának feltételei:

Azok az intézmények, amelyek részt vesznek a projektben, és felhasználóik kötelesek betartani a használati feltételeket az Elektronikus Információs Források (EIF) – Elektronické informačné zdroje (EIZ) adatbázisaiba való belépéskor. Az  itt elérhető dokumentumban részletesen megtalálhatják az erre vonatkozó jogokat és kötelezettségeket, valamint minden olyan a jogosultságról szóló információt, ami az EIF/EIZ szolgáltatásait illeti.

Általánosságban nézve tilos teljes szövegű dokumentumokat letölteni robotok vagy egyéb szoftverek segítségével. A hatályos használati feltételeknek megfelelően lehetőségük van a felhasználóknak saját használatra letölteni, kinyomtatni, elmenteni a teljes szövegű cikkeket, de tilos tömegesen letölteni, tovább terjeszteni és kereskedelmi célokra felhasználni.

A felhasználási feltételek figyelmen kívül hagyása a hozzáférési jogok blokkolását eredményezheti!

Az EIF-et a NISPEZ projekt keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a Kutatás és fejlesztés Operatív program segítségével. Használatuk kizárólag a szlovákiai tudományos és szakmai kutatói közösség számára elérhető.

  • licenchez kötött adatbázisok (könyvtári útlevéllel/knižničný pas hozzáférhető): EBSCO, Scopus, WoS stb.
  • ingyenesen hozzáférhető adatbázisok

A NISPEZ projekt keretén belül elérhető főbb adatbázisok (megnyitáshoz kattintson a logókra):

Az ACM Digital Library egy kutatási, a felfedezési és a hálózati platform, amely tartalmazza az összes teljes szövegű ACM publikációt, köztük folyóiratokat, konferenciaköteteket, technikai magazinokat, hírleveleket és könyveket.

Tudományosan lektorált kiadványokat tartalmaz, hangsúlyt fektet az elméleti és kísérleti kutatással foglalkozó cikkekre csakúgy, mint azok gyakorlati alkalmazására, a tervezésre és előírásokra.

Monográfiák, ténybeli és interaktív útmutatók az élettudományok, a mérnöki, gyógyszeripari, élelmiszeripari, egészségügyi és higiéniai tudományok területéről.

Adatbázisok gyűjteménye a humán- és társadalomtudományok, az üzleti, orvosi, alkalmazott természettudományok, számítástechnika és távközlés területéről.

Az Elsevier Kiadó teljes szövegű folyóiratai a természettudományok, orvostudomány, mezőgazdaság, gazdaságtan és társadalomtudományok területéről. (Open Access)

Az Elsevier Kiadó absztraktokat, bibliográfiai adatokat, citációkat tartalmazó multidiszciplináris adatbázisa.

A Springer Kiadó folyóiratainak, kézikönyveinek elektronikus változatához nyújt hozzáférést a tudomány, a technika és az orvostudomány területéről.

A Thomson Reuters Társaság különböző tudományágait átölelő adatbázisai (Web of Science, InCitesJournal Citation Reports, Essential Science Indicators, EndNote).

A Wiley-Blackwell elektronikus folyóiratai az orvostudomány, a technika, a vállalkozás és a társadalomtudományok köréből.

Elektronikus források (Open Access)

Tudományos és akadémiai elektronikus folyóiratokat tartalmazó adatbázis.

Neves folyóiratok a biológia, a kémia és az egészségügy területéről.

Recenzált folyóiratok a természettudományok, a technika, az orvostudomány és a társadalomtudományok területéről.


A SAGE Kiadó recenzált folyóiratai.

Egyéb elektronikus források:

Az EBSCO multidiszciplináris adatbázisa, amely teljes szövegű folyóiratokat és absztraktokat tartalmaz.

A CRC Press Kiadó útmutatóinak és monográfiáinak gyűjteménye.

 Az American Physical Society kiadványai.
Recenzált folyóiratok teljes hozzáférésű szövegeit és egyéb publikációkat tartalmaz a biológia és az környezetismeret területéről.

 Electronic Journals Library (EZB) – Szakmai folyóiratok jegyzéke.

A JoVE, azaz a Journal of Visualized Experiments a világ első tudományos videófolyóirata.

Több mint 53 000 ingyenes e-könyvet tartalmazó adatbázis.

Regisztráció után a portálról ingyenes hozzáférést nyerhetünk digitalizált tankönyvekhez.

Az adatbázisok teljes listáját a http://ezproxy.cvtisr.sk/ honlapon tekintheti meg!

EISZ – Elektronikus Információszolgáltatás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programon keresztül (EISZ) egyetemünk belső hálózatán keresztül 2019. február 25-től hozzáférhetőek az alábbi listán szereplő adatbázisok.  A programról további részletes tájékoztatót a http://eisz.mtak.hu oldalon talál.

Intézményi kapcsolattartó: PaedDr. Valach Andrea, valacha@ujs.sk

Akadémiai Kiadó Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MeRSZ) – http://mersz.hu/

A folyamatosan gyarapodó könyvtár állománya közel 400 magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet tartalmaz teljes szöveggel. A felületen a kiadványok kereshető, egyénileg jegyzetelhető, hivatkozható formában szerepelnek. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.

Címlista letölthető

Akadémiai Kiadó Szótárai – http://www.szotar.net/

Az angol, német, francia, holland, olasz, orosz és spanyol szótárak mellett egy- és többnyelvű szakszótárak érhetők el az adatbázisban. A szótárak böngészőből és Microsoft Office bővítményként is használhatók. Az egynyelvű szótárak között megtalálható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar értelmező kéziszótár és a Magyar szinonimaszótár is

Kronosz Kiadó – https://www.szaktars.hu/kronosz/

A Kronosz Kiadó 2012 tavaszán alakult. Fő profilja a társadalomtudományi szakkönyvek, azon belül is elsősorban a történelmi és helytörténeti kiadványok, de irodalomtörténeti, művészeti könyvek is szerepelnek kínálatában. Az adatbázis a kiadó teljes könyvállományát tartalmazza, amely folyamatosan frissül az újonnan megjelenő könyveinkkel.

Címlista letölthető

L’Harmattan Digitális Adatbázis – https://www.szaktars.hu/harmattan/

Több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel a magyar tartalmakat biztosító adatbázisban. Az ADT a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is. Az ADT részeként elérhető a Mentor könyvkiadó történelmi, néprajzi és szépirodalmi köteteinek archívuma.

Címlista letölthető

Osiris Kiadó – https://www.szaktars.hu/osiris/

Az Osiris Kiadó 1994 óta meghatározó szerepet tölt be a magyar nyelvű humán- és társadalomtudományi, felsőoktatási és szépirodalmi könyvkiadásban, és egyben szellemi műhelyként is működik. Az adatbázis közel 1300 kötet könyv 500 ezer oldalát tartalmazza 20 tudományterületi kategóriába rendezve

Címlista letölthető

Szaktudás Kiadó – https://www.szaktars.hu/szaktudas/

A Szaktudás Kiadó Ház megalakulása óta több mint 600 – nagyrészt agrártudományi – könyvet jelentetett meg. A komolyabb, magasabb szakmai igényű olvasóinknak írt szakkönyveket nemcsak az agrár-felsőoktatásban használják, hanem mérnökök, szakemberek, nagytermelők, profi gazdálkodók könyvtárait is gazdagítják.

Címlista letölthető

Tinta Könyvkiadó – SzóTudásTár – https://szotudastar.hu/

A SzóTudásTár a legnagyobb egynyelvű, magyar szótári adatbázis; a Tinta Könyvkiadó két évtizedes lexikográfiai és informatikai munkájának eredménye. A SzóTudásTár a következő nyelvi, lexikográfiai területekről tartalmaz tudnivalókat egy-egy szóról: értelmezés; szinonima; etimológia; ellentét; szólás; közmondás; kiejtés; összetett szavak; helyesírás; gyakoriság; rövidítés; idegen szavak jelentése, eredete; régi szavak jelentése.

Typotex – Interkönyv – https://edu.interkonyv.hu/

A SzóTudásTár a legnagyobb egynyelvű, magyar szótári adatbázis; a Tinta Könyvkiadó két évtizedes lexikográfiai és informatikai munkájának eredménye. A SzóTudásTár a következő nyelvi, lexikográfiai területekről tartalmaz tudnivalókat egy-egy szóról: értelmezés; szinonima; etimológia; ellentét; szólás; közmondás; kiejtés; összetett szavak; helyesírás; gyakoriság; rövidítés; idegen szavak jelentése, eredete; régi szavak jelentése.

Címlista letölthető